2016. június 25., szombat

FTW!

A munkahelyemen az egyik IT-s srác azt mutatta, hogyan használja távoli eléréssel a munkahelyi gépen keresztül az otthoni PC-jét. Szépen megjelent az otthoni desktop a monitoron, a lényeg viszont az volt, hogy ezen az otthoni gépen egy android emulátor futott, azon pedig valami japán rpg vagy annak utánzata.
Persze a srácnak nem volt ideje játszani, ezért scripteket futtatott, amik gombnyomásokat szimuláltak és ezáltal folyamatosan mehetett a harc, a program játszotta a játékprogramot.

-Miért csinálod ezt? – kérdeztem. A válasz még csak nem is az volt, hogy azért, hogy fejlődjenek a karakterei, hanem az, hogy így (is) folyamatosan győz.
-De nem az lenne a lényeg, hogy játssz?
-Nem, a győzelem a lényeg.
Ezen eléggé elhasaltam. Persze egy rpg-ben amúgy sem igazán játszol, amikor csak támadásokat variálsz gyógyítással/gyógyitallal és tudjuk be az egészet annak, hogy a srác számára a sikerélmény a script megírása volt.
Már ha ő írta, mert ha nem, akkor játékos szempontból ez már igazi eretnekség.. :)

Ugyanígy nem tudom megérteni azt sem, amikor valaki spammel egy karakterrel egy verekedős játékban és nem azt a karaktert választja, ami érdekli, hanem azt, amivel a legkönnyebb győzni.

Kb. sosem fogok többé rpgz-ni. Max a Grimrock féle crawlerekkel, de jrpg-hez vagy Diablo-hoz biztos sosem lesz energiám/kedvem. Legalább minimálisan érezzem azt, hogy tőlem függ a győzelem, nem a szintemtől.

6 megjegyzés:

  1. Egy jó script megírása tud sikerélmény lenni. :D
    A Baldur's Gateben feltűnik kameo-ként a sötételf regények főszereplője, Drizzt is. És hát finoman mondva ultratáp, szinte lehetetlen megverni. A játékban viszont lehetőséged van rá, hogy megírd a saját karaktereid AI scriptjét. (kicsit talán korai előfutára volt ez az FF12 gambit rendszerének)
    És így meg lehet oldani, hogy leverd. :D

    Én még tervezek játszani rpg-vel. Lesz még egy Pillars végigjátszás, most már a kiegészítőkkel együtt, aztán jön ez az új dolog, ami talán a legjobban érdekel az E3 'kínálatából', a Tyranny.
    https://youtu.be/gNXV5SWi2Z8


    (biztos mondtam már, de a Grimrock2-t ne hagyd ki) :D :D

    VálaszTörlés
  2. A spammeléssel gondolom rám célzol. De megfordítom a kérdést: miért játsszak szebben, ha ilyen gyökér taktikával is el tudlak intézni? Ez esetben inkább a másik félnek kell elsajátítania olyan taktikákat, amivel technikásabb játékra készteti az ellenfelét. Mert ha valaki engedi azt, hogy ugyanazzal a mozdulattal újra és újra elintézzék, annak igazán nincs oka háborogni, mert önmaga az, aki nem fejlődik. A játék szabályai ezt megengedik, nem azt kell szidni, aki élni is tud velük. Én sem szeretem például a jugglingot, de ha valaki olyan ügyes, hogy nyerni tud vele, hát egészségére. Nem fogsz szeretni, de szerintem az opponensek felkészültségét jellemzi az, ha alacsony szintű taktikával is felül lehet kerekedni rajtuk ;)

    Btw. én szinte mindig női karaktert választok, egész egyszerűen azért, mert gyorsak, és két három mozdulatot beadok, míg más egy kétajtós szekrény karakterrel egyetlen egyet. De ehhez az is kell, hogy én magam is gyors legyek, különben semmit sem ér a karakterem skillsetje. És itt vissza is tértünk oda, hogy csak mert valaki XY karakterrel játszik, még nem fog automatikusan nyerni, ha nincs mögötte az a skill, amivel maximálisan kiaknázza az adott karakter lehetőségeit.

    VálaszTörlés
  3. Nem csak rád.
    A kérdés nem az, hogy miért játssz szebben, hanem inkább az, hogy miért nem unod meg a spammelős játékot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez nem válasz arra, amit írtam. Más ellen máshogy játszom. Aki viszont így is verhető, annál minek erőltessem magam? Az MK9-ben online pl. hamar megtanultam, hogy az ellenetek bevetett teleportálásra fel vannak készülve az ellenfeleim, így sokkal bonyolultabban kell játszanom. De ha egy ellenfél nem igényli a komplex harcmodort, akkor minek fárasszam magam fölöslegesen? A cél a győzelem, és nem az, hogy az ellenfelemet lenyűgözzem a fölösleges balettmozdulataimmal.

      Van egy haverom, aki pókerben is felbaszta magát azon, hogy az ellenfele primitíven játszott. De ha az így is győz, az nem az ellenfelét minősíti :)

      Törlés
  4. Szerintem ez a videó tökéletes választ ad a kérdésedre :)

    https://youtu.be/d0EVh4wS2P0

    VálaszTörlés
  5. Ehhez a videóhoz annyit tennék hozzá, hogy azért akadnak olyanok (pl én :D), akik akkor is 'figuráznak', ha nem feltétlenül szükséges a győzelemhez. (mert így jobban szórakoztat)

    VálaszTörlés