2013. augusztus 23., péntek

D-DZSEBREMZ

Hú de utálom ezt a csávót...

Az egész ott kezdődött, hogy szerettem Star Treket nézni.

Tizenéve videóra vettem a Deep Space Nine részeit, pár éve pedig lezúztam újra a Voyagert és az itthon végig nem is vetített Enterpriset.

Utóbbi volt számomra a csúcs.

Némi kezdeti lassúság után nagyon szépen magára talált a sorozat, végigvitt, érdekes storyarcja volt, nem mellesleg modernebb, feszesebb lett.
Aztán elkaszálták.
Helyette pedig mivel folytatták? Valami J. J. Abrams nevű gyökérkezelés alá vetették a franchise-t, aki szétromashoppolta lens flare-rel az egészet.

Ezt még valahogy túl is éltem volna, ha a film megmarad konzekvensnek, Star Treknek. De egyszerűen ki lett dobva a gondolkodás a filmből és lett belőle egy B-kategóriás Star Wars.

Mert hát Dzsebremz Star Wars buzi. Meg is kapta a lehetőséget, hogy szétrajíthassa azt is, bár sok múlik persze a forgatókönyvítón és a Disney felügyeletén is. (Én inkább adtam volna Kevin Smithnek)

A Star Trek reboot második, általam mostanáig halasztott filmjéhez is elkelt volna valami ilyesmi.
Khan badass volt ugyan, nincs semmi bajom a Kirköt és Spockot játszó színészekkel meg a többiekkel sem.
De ami ebben a filmben történt az fájdalmas baromság.

Idióták gyülekezete a Csillagflotta, tagjainak feladata pedig nem más, hogy próbálják valahogy alátámaszthatóvá tenni egyik vagy másik látványos jelenet szükségességét.
Pont mint a Transformers, amiben a robotok nem is tudnak másképp harcolni, csak ha közben háztetőkön szaltózhatnak, lehetőleg leérkezéskor szétzúzva valamit, ami egy reklám mellett van.

Az Into Darknessből csak néhány példa.

1. Spock kötélen missönimpászíbl módra ereszkedik be a kitörni készülő vulkánbam, hogy ott lent élesítse a jégbombát. Miért? Hogy láthassuk a vulkánt, veszélyeztetve érezzük a hőst, de még inkább azért, hogy legyen valami mondvacsinált indok arra, amiért Kirk megszegheti az Elsődleges irányelvet, plusz még a film végével is összecsenghessen a dolog, amikor fordított helyzetben Kirk megy önfeláldozni és Spock adja elő a vadállatot. Pedig mit kellett volna csinálni? Beidőzíteni a bombát és lesugározni a kicseszett tűzhányóba vagy akár a kürtőjébe lőni. Áhh....

2. A random fekete csillagflottás, halálos beteg kislánya és a bomba A film nézése közben épp arról beszélgettünk, hogy mit tennénk meg a beteg gyerekünk megmentéséért. Bármit. Szinte bármit. Ami kivétel, az a gyilkosság vagy még inkább tömeggyilkosság. Persze nagyon hatásvadász akart lenni megint a történet és be kellett készíteniük valahogy Khan gyógyító szupervérét, hogy a film végére lehessen egy Kirköt megmentő deus ex machinájuk. A baj csak az, hogy egy ilyen világban 300 éve egyszer feltalálták a gyógyító vért, aztán elfelejtkeztek róla és más nem is tudta feltalálni?

3. Bolygóközi teleportálás, hordozható eszközzel a klingonokhoz? Ha ilyen van, a többiek miért űrhajóznak keresztül kasul, rengeteg energiát pazarolva? Persze valahogy el kellett juttatni látványosan Khant arra a bolygóra, különben nem lehetett volna torpedókkal lőni.

4. Kit küldenek utána? A szabályszegő Kirköt? Miért? Alig hihető, hogy csak tizenpár embere volt a csillagflottának és azokat halomra lőtték az első percekben. Főleg úgy, hogy már Kirk és Spock alapból nem a Csillagflotta történetének kezdete.

5. Baromira nem volt felépítve a beleélhetőség. Baromira nem tudtam izgulni azon, hogy meg lesz akadályozva a galaktikus háború. Voltak pillanatok, amikor lepacsiztam volna a robotzsaruval is. Aki mondjuk elgondolkodhatna a háborúban való részvétel létjogosultsáégával, ha a saját lánya simán fel tud surranni egy csillaghajóra, aztán egy egyszerű google checkkel kiderül, hogy kamuzott...

És ez kapja a 8.1-et az imdb-n az emberektől. :DDDDDDDDDDDDDDDD Hogy a lens flare égetné ki a szemüket...:DDDDDDDDDDDD

2 megjegyzés:

  1. Szerintem egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány film volt, amit nem tudtam végignézni (mert még a legalja Filmpluszos trash-mozikat vagy a köldöknézős magyar művészfilmeket is képes vagyok tisztességgel végigseggelni), de az Abrams-féle lens-flare reboot olyannyira túlpörgetett, kezdő photoshop-huszár módra túleffektezett volt, hogy feszültség helyett csak feszengést ért el és hamar érdektelenné vált az amerikai pités tinik világmegmentő tipródása, ezért úgy a felénél abba is hagytam és azon gondolkodtam, hogy ezt tudományos-fantasztikusnak nevezni már önmagában fantasztikus elképzelés. De ezzel persze nincs is semmi baj, ha élvezetes akciófilm lett volna, de cseppet sem az. Nagy jóindulattal egy jópofa YouTube-os rajongói videó szintjét ütötte meg, alulról. Aki szerint a kamera céltalan rángatása adrenalin pumping, a villódzó színes fény pedig cool, annak nagy eséllyel a Barátok közttől is merevedése lenne egy hasonló verzióban. De aki akarja, nézze!

    Ami jobban szíven ütött, hogy a jövő fénykardjait sem fogom már látni a sok lens flare miatt. Persze ez is egy eszköz: utómunkával gondosan kitakarni a szar filmeket.

    Ezek után szinte csodaként éltem meg idén az Obliviont. Csak félek, hogy megint éveket kell várni bármi hasonlóra :S

    VálaszTörlés
  2. “Then this game came out and it got, this isn’t even my opinion, it got universally panned and I think that it was something without question that didn’t help the movie and arguably hurt it.”

    http://www.develop-online.net/news/45357/JJ-Abrams-emotionally-hurt-by-developers-Star-Trek-game

    VálaszTörlés