2013. március 3., vasárnap

BANSHEE

Idei, új sorozat, ami már a 8. részénél jár. Találomra, a név alapján és a magas, 8 fölötti imdb átlag miatt tettem vele egy próbát. A próba eredménye hihetetlen: ha valaki három napja azt mondja, hogy amerikai tévében mehet ennyire erőszakos sorozat, akkor azt biztos kiröhögöm, mondva, hogy az útóbbi dekádok tapasztalata alapján max lövöldöznek egymásra a gonosz fehérek és a politikailag korrekt bőrszínüket és szexuális vonzalmaikat tekintve kevert csapatban játszó hősök.
A Banshee nem ilyen. Nem sokat lőnek benne, de lövöldözés nélkül is hipererőszakos. Annyira, hogy ettől elszokottan sokszor azt vettem észre magamon, hogy lélegzetvisszafojtva figyelem, mi fog történni. Nem mintha az erőszak magában elég lenne ehhez, ugyan.
A Banshee olyan, mint a Twin Peaks vagy éppen a Deadly Premonition. Megérkezik a kisvárosba az új zsaru, megismeri a helyi szokásokat, a helyi erőviszonyokat, a települést látszólag és valójában irányító erőket.Csak most nincs természetfeletti és nem teljesen zsaru az, aki érkezik. A többi viszont stimmel. Szép lassan kiderül, hogy mindenkinek van valami féltve őrzött titka.
A második rész tartalmazott egy annyira low budget, mondhatni kézikamerás jelenetsort egy rave party-ról, hogy ott majdnem letettem az egészről, de a harmadik és negyedik részek visszazökkentették a helyes kerékvágásba a sorozatot.

Egyelőre ez most az új sorozat, a Dallas, Beauty and the Beast, Arrow és Following mellett, vagy még inkább előtt.
De annyira kemény, hogy csajoknak vagy anyámnak nem is mutogatnám. :)

Információ: a Banshee nem az ír sikoltó szellem és nem is valami banda neve, a film képzeletbeli kisvárosát hívják így valamiért. Gondoltam tele lesz írekkel, de nem. Van ugyan egy Siobhan nevű nő az őrsön, de a városban vannak feketék, holland amishok és egy egész indián közösség...

9 megjegyzés:

  1. Nagyon jó cucc. Az eddigi legnagyobb meglepi a "Utopia" mellett. Amúgy nem is tévében adják Amerikában sem, hanem kábelen (Cinemax). Ott pedig jóval több dolog belefér, lásd Spartacus. A Following viszont elképesztően szar, nem hittem volna, hogy ekkora léptékű sorozathoz sikerült ennyire tehetségtelen írógárdát szerezni. Mellesleg komédiaként még működne is, a három balfasz sorozatgyilkos afféle sitcomként, mellette a nyomozó amolyan Csupasz Pisztoly szerűen. Ha már krimi, akkor Ripper Street, ráadásul az már egy hete véget ért, így egyben lehet nézni az egészet.

    VálaszTörlés
  2. Plusz ma indult a Vikings, az még talán jó lesz.

    VálaszTörlés
  3. Most értem a végére a 8. résznek...
    Ez nagyon kemény. Most már mindjárt vége az évadnak (már ha itt lehet évadokról beszélni és nem zárják le véglegesen), de egyszerűen zseniális, ahogy összeérnek a szálak.
    Mondjuk nem tudom, hogy mire lesz elég az indián lány behozása, meg Burton, na és a telefonhívások a seriff mobiljára, de baromi jól közelednek a szálak valami robbanásszerű végkifejlethez.

    Milyen lenne, ha Proctor találkozna Rabbittel..:D

    VálaszTörlés
  4. A Vikinget és a Utopiát csekkolom, előbbit már a címe miatt is.

    VálaszTörlés
  5. A Followingot nekem még mindig az első részben megfogalmazott "ígéret" tartja játékban, illetve kíváncsi vagyok lesz e képük ezt több évadon keresztül húzni vagy tovébblépnek egy másik ügyre.

    Érdekes ez a Banshee. A felvezetében megfogalmazottak után nekem már rögtön hiányozni is fog a misztikum, de egy-két(három) résszel teszek majd egy próbát.

    VálaszTörlés
  6. Hármat mindenképp meg kell nézni, mert nálam az alábbiak szerint alakult az élmény:
    első rész király
    második rész jó, de helyenként szégyen
    harmadik rész jó
    negyedik még jobb
    és aztán egyre jobb és jobb...

    VálaszTörlés
  7. Ajánlom figyelmedbe ezt a könyvet mert tudom szereted ezt a transzhumanista témát: http://sfmag.hu/2013/03/07/greg-egan-diaszpora-a-hard-science-fiction-csucsteljesitmenye/

    Ha pedig tetszik és ajánlod én is el merem olvasni. ;)

    VálaszTörlés
  8. Kösz, megnézem majd, de egyelőre megyek tovább Kováccsal. :)

    VálaszTörlés
  9. Ma néztem meg az évadzárót és...
    Tényleg ELMEBETEG ez a sorozat. :D
    Folytatás meg majd csak jövőre... Eh... Csak jó legyen az is.

    VálaszTörlés