2014. november 9., vasárnap

PUNK ROCK JESUS

A képen szereplők balról jobbra: Chris, Thomas és Gwen
Chris nem más, mint a J2 valóságshow főszereplője, a torinói lepelről vett DNS segítségével klónozott második Jézus. Thomas egy ex-IRA harcos, aki terminátorként vigyáz Chrisre és tizennyolc éves, a showban kiválasztott, szegény szűzlányból lett anyjára, aki egyben a tv-műsornak helyet adó sziget rabja, s részben emiatt depresszióval kevert alkoholproblémával küzd. A történetnek van még pár fontos szereplője: Sarah Epstein genetikus, aki azért vállalta a klónozást, hogy támogatást kapjon fő projektjéhez, amivel növelt mennyiségű oxigént termelő algákat fejlesztene, a bolygó lassú pusztulástól való megmentése érdekében, illetve Mr. Slate, a műsor kiagyalója, a J2 projekten belül történtek és kvázi végtelen mennyiségű pénz ura.

Ennyi talán elég is ahhoz, hogy felkeltse az ilyesmire fogékonyak figyelmét a Punk Rock Jesus iránt. Tényleg klónozták Jézust? Hogyan reagál erre a világ? Hogyan dolgozza fel ezt Chris maga? Tényleg punk rocker lesz belőle, ahogy a cím sugallja?

A Punk Rock Jesus Sean Murphy munkája. A szokásos amerikai író, ceruzás, tintázó és színező négyes csapat helyett egymaga alkotta a történetet és rajzolta a képregényt is. Mondhatni japán mangaka mintára egyedül és fekete-fehérben dolgozik, s nem az volt a célja, hogy hetente jelentessen meg egy éveken át futó képregényt részeit, hanem elmondott egy különleges történetet hatszor harminc oldalon.

















Punk Rock Jesus
Vertigo (DC Comics), 2012
Csak felnőtteknek (erőszak és nyelvezet)

...

A PRJ olvasása két másik képregényt juttatott eszembe: a Robotzsarut, annak is a társadalomkritikáját és mentességét a polkorrektségtől, illetve Otomo Katsuhiro Doumu-ját, ami az első komoly, fillerektől nem szenvedő manga volt, amit életemben olvastam. S bár Sean Murphy képregénye 2012-ben jelent meg, idén decemberben keménykötésben is kiadják. A helye már megvan a polcon és ennél jobb ajánló nem is kell egyéb művei kipróbálásához.
A történet közepén természetesen beindul a punk vonal is. Érdemes keresni hozzá egy punk rock classics cd-t vagy playlistet a youtube-on.
Born to Lose - Johnny Thunders @ The Heartbreakers

13 megjegyzés:

  1. Ezt a képregényt megnézem. Meg a Domu-t is. :)

    VálaszTörlés
  2. Mondanám, hogy ránézek, de napról-napra rá kell döbbennem, hogy milyen könnyen elégetem a szabad óráim, ebbe pedig alig fér bele a képregény, holott nem egy alkotás érdekel. Mindenesetre felírom magamnak, hátha egyszer rá tudom szánni az időt, hat rész nem olyan sok. Jelenleg csigatempóban a Star Wars - Dark Times-t fogyasztom.

    VálaszTörlés
  3. Olvasom a PRJ-t, a felénél vagyok. Eddig nagyon tetszik, és most már nagyon érdekel, hogy mi lesz belőle. :)

    VálaszTörlés
  4. Szerintem a legvege picit lapos, de osszessegeben nagyon jo.

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon jó volt. A lezárást még cifrázhatta volna, de így is elfogadható szerintem. :D
    Simán megnéznék belőle egy rajzfilmsorozat-adaptációt.

    VálaszTörlés
  6. Elolvastam a The Wake-et, ezt is Murphy rajzolta. Meg kell mondjam, bejön a rajzstílusa. :)

    VálaszTörlés
  7. Én a Joe the Barbariant olvastam tőle, bár azt csak rajzolta, Grant Morrison írta.
    A sztori nekem nem is tetszett, fárasztó volt.
    Viszont nagyon szép.
    http://goodokbad.com/assets/images/books/joeBarb_03.jpg

    VálaszTörlés
  8. A Wake-et sem ő írta, a sztori itt is véleményes, de a rajzzal nem volt semmi bajom.

    Bemutató cikk:
    http://sfmag.hu/2014/11/25/scott-snyder-sean-murphy-the-wake/

    Meg ma fejeztem be a Rising Stars-t, ennek nincs köze Murphy-hez, de ez is tetszett. :)

    VálaszTörlés
  9. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  10. Most olvasom a Wake-et, eddig jo, a felutest imadom (nagy gyengem a tenger alatti temakor) es Murphy rajzai tenyleg jok, foleg a nok.:)

    2015. január 21. 23:50

    VálaszTörlés
  11. Az első fele tetszett, talán egy kicsit túl nagy lépésekben mutatja be a sztorit, de ez nem baj. A második rész története egy nagy ötletgyűjtemény, sztoriként nem az igazi.

    VálaszTörlés
  12. Uhh.. Meg csak most kezdtem a masodik felet.
    Az elso fele jo, de lattam mar ezt sokszor, meg Johnny Quest rajzfilmben is.:)
    Most mar vegigmegyek rajta azert.:)

    VálaszTörlés
  13. Es megvolt es ugy erzem, hogy ezt elmagyarazhattak volna rendesen plusz husz reszben, mar ha tudtak, hova akarnak kilyukadni.
    Tisztara, mint a Xenogears masodik lemeze.:)

    VálaszTörlés