2014. április 15., kedd

METAL GEAR SOLID #01

Akkor most a Ground Zeroes előtt szépen újrajátszom a Metal Gear Solid sorozatot, legalábbis megpróbálkozom a feladattal.
Az első, playstationös részt elindítva a hangulat letaglózott már az eligazításon. Állóképeken mozgó, zoomoló kamera az egész és szinkron, de a hozzáadott beszélgetések miatt már sokkal több, mint szinte bármi más. Mert bár el van rugaszkodva a valóságtól, mégis úgy érzi a játékos, hogy itt most komolyan veszik.
A játékrész elindulásánál azért gyorsan kaptam egy pofont is. Rögtön lebuktam. Elfelejtettem, hogy ez a játék a sarokban lévő radaron játszódik. Az ember vagy a radart nézi, vagy észreveszik. Amikor pedig tankok, stb.  alatt mászik, a radar eltűnik. Attól nem félek, hogy nem fog menni, mert sok éve végigjátszottam már jó pár alkalommal.

Ebben a játéknaplóban ki fogok térni annyi apróságra, amennyire csak tudok. Na nem a történettel kapcsolatban, hanem arra vonatkozóan, hogy korábban mi nem esett le, mert mondjuk japánul játszottam a játékkal és mi az, ami esetleg furcsa.

Az egyik ilyen dolog az, hogy a briefing szekcióban el lehet olvasni a régi Metal Gear játékok sztoriját és ott meg van említve, hogy Grey Fox és Solid Snake fegyverek nélkül küzdöttek meg egymással, ami bőven hatalmas hint arra nézve, hogy a ninjával is hasonlóan kell majd megküzdeni.

A másik mondhatni szőrszálhasogató apróság, hogy amikor Mei Ling bejelentkezik és megadja a frekvenciáját, az azonnal beíródik a memóriába. Azt hiszem, hogy lesz pár karakter, akiét csak bemondják és manuálisan kell majd behangolni, de már itt is örültem volna, ha elengedik a kezemet. 140.96, nem nehéz megjegyezni. :)

4 megjegyzés:

  1. Ez a játék egészen addig játszódik a minimapon, amíg ki nem ismered a lehetőségeket, és be nem kapcsolod a Hard vagy Extreme fokozatot. Ott (a minimap eltűnésével) mindez a sarokbanézős QTE megszűnik, és átveszi a helyét az érzékek használata és a játékos képességeid csúcsra járatása. A biztos távolból lapulva megfigyelés FPS nézetben, és a hangokra való hagyatkozás - amik már akkoriban sem csak a játék színessé-szagossá tételét szolgálták, hanem rengeteg információt adtak az ellenség hollétéről és tevékenységi köréről. Megfigyelés, memorizálás, tervezés és kivitelezés - kicsiben. Ezt emelte most négyzetre (vagy fogalmazzunk úgy: rázta gatyába) a Ground Zeroes is a minden korábbitól elegánsabb megoldásaival és az open-world struktúrával.

    Amúgy az íráshoz visszatérve, ja: a fene se gondolná, hogy egy menübe eldugott 30-40 perces briefing, vagy a rendre fárasztónak titulált CODEC session-ök ennyire el tudják mélyíteni a játék játékossal való kapcsolatát, pedig pont ez a helyzet. És a legjobb az egészben, hogy lazán kihagyható és/vagy továbbnyomható az összes. De az biztos, hogy egész más élménnyé állt össze azoknak a fejében a játék, akik (hozzám hasonlóan) képesek voltak végighallgatni az összes beszélgetést. Dehát a legjobb könyv vagy a legjobb párkapcsolat/barátság/szerelem sem olyan, hogy minden pillanatát érdekesen és izgalmasan éli meg az ember. Tudni kell unatkozni is ahhoz, hogy utána nagyra értékeljük a nagy pillanatokat. Szóval van ez a dolog, amit úgy hívnak, hogy kontraszt. Emiatt válik súlyossá egy aprócska csók vagy robbanás, meg emiatt válik súlytalanná akár a legnagyobb felhőkarcoló összeomlása is. Hiszen nem lesz, nem tud lenyűgöző lenni az esemény, ha percenként látja az ember, ha percenként megtörténik, mert egyszerűen hozzászokik. A marketingesek meg a fókusztesztek persze mindig azt hozzák ki, hogy végeredményül egy percre sem szabad untatni a játékosokat. Ebből születnek meg az olyan szörnyűségek, mint amikor minden sarkon saját magára akar ráüberelni a Battlefield vagy a Call of Duty. De persze ezek lesznek azok a játékok is, amikből évente újat kell gyártani, mert senki sem venné elő a tavalyelőtti, de még a tavalyi epizódját sem.

    No egy kicsit elkanyarodtam. Az is biztos, hogy összetenném a két kezem, ha a Mei Linges CODEC szám automata elmentése legyen a legnagyobb felróható hiba az új játékokban :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kicsit sebtében írtam. Ezt pontosítom:

      "Emiatt válik súlyossá egy aprócska csók vagy robbanás, meg emiatt válik súlytalanná akár a legnagyobb felhőkarcoló összeomlása is."

      Így lenne helyes:

      "Emiatt válik súlyossá egy aprócska csók vagy robbanás, és ennek a hiánya miatt válik súlytalanná akár a legnagyobb felhőkarcoló összeomlása is."

      Törlés
  2. Jó, de hangokra hogyan hagyatkozzak? Max az hallható, hogy van-e valaki a közelben. és akkor persze jön a háromszög nyomvatartás meg a falhoz lapulva benézés a sarkon.
    Gondolom, mert nem emlékszem.
    De még a Tenchuban is volt közelség érzékelő...
    Na azt is elő kéne szedni..:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont úgy, meg azért azt is hallani, hogy milyen talajon jár-kel épp a jóember, elaludt-e, meg hogy milyen közeli/távoli az a hangforrás (és ebből megállapítani, hogy közeledik vagy távolodik-e, ebből józan paraszti ésszel kikövetkeztetni, hogy ha távolodik, akkor valószínűleg nem hátrálva teszi azt, ergo nem fog észrevenni). No meg a sarkokhoz lapulva is ki lehet lesni, és így tovább. Persze nem Uncharted tempóban kell játszani, úgy tényleg egy minimap-rush az egész ;)

      Törlés